LUONNON OMA SUPERRUOKA PUOLUKKA

Harva pysähtyy metsässä puolukanvarvun eteen miettien, kuinka mahtavasta marjasta onkaan kyse. Sen lisäksi, että jo metsässä liikkuminen edistää hyvinvointia: luonnon energiaa vastaanottaen, mielen tyhjentäminen arkikiireistä ja stressistä, puolukkaa keräämällä saat haltuusi ravinteikkaan marjan, mikä on erittäin hyväksi terveydellesi.

Vitamiinit ja yhdisteet puolukassa

Puolukassa on polyfenolisia yhdisteitä, joilla on myönteisiä vaikutuksia terveydelle. Polyfenoli on kasvikunnan tuotteissa esiintyvä bioaktiivinen aine, joka ruokavaliossa (runsaasti) käytettäessä ehkäisee sekä vähentävää sydän- ja verisuonisairauksia ja jopa syöpää. Lisäksi puolukassa on antioksidantteja, C- ja E-vitamiinia. Jos kärsit usein virtsatientulehduksesta, puolukan lisääminen ruokavalioon ehkäisee tulehduksia.

Tiesitkö, että puolukka päihittää ominaisuuksiltaan jopa gojimarjan? Monta syytä, miksi puolukka kannattaa lisätä ruokavalioon. Vaikka maku saattaa tuntua happamalta ja ehkä vieraaltakin alkuun, tämä oman maan anti kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota.

Liikuntaa ja sadonkorjuuta

Kokonaisuus ratkaisee, luonnon helmassa marjastaminen ja maan sadosta nauttiminen saa aikaan paljon hyvää niin mielelle, kuin keholle. Liikut huomaamattasi juuri siten, kuten kehollesi on hyväksi pehmeässä kangasmaastossa. Pysähtelet, kyykistyt, nouset ylös ja kumarrut. Marjastaminen on hauska hyötyliikuntakeino. Lisäksi puolukan kerääminen on helppoa, nopeaa ja turvallista. Tunnistat tämän marjan vaivatta väristä ja varvuista. Paras satoaika on juuri nyt parhaimmillaan.

Mikä on tarpeeksi?

Kuin liikunnallakin, puolukan määrällekin on suosituksensa. 2 dl päivässä – noin 100 g. Määrä voi tuntua paljolta, mutta eri tavoin nautittuna se täyttyy nopeasti ja lisäksi saat vaihtelua.

Lapsuuden suuri herkku oli mummon tekemä puolukkavispipuuro kylmän maidon kera. Nykyisin tämä ihana marja on käytössä päivittäin toisella tapaa ja eri muodoissa: smoothiessa, puurossa, salaatissa, riistan ja kaaliruokien parhaana ystävänä, leivonnassa, koristeena; monipuolisesti erilaisessa ruoanlaitossa. Puolukasta toden totta on moneksi. Vai miltä kuulostaa puolukkagraavattu siika? Kotiliedestä löydetty herkullinen resepti on blogipostauksen lopusta.

Säilyvyys

Puolukka on terveellisimmillään kokonaisena ja tuoreena. Onneksi survominen, pakastaminen ja säilöminen eivät paljoakaan vie terveellisiä yhdisteitä, joten voit huoletta korjata syksyn satoa ja nauttia siitä pitkin vuotta. Puolukan happamuus on avainasemassa oleva tekijä, miksi se säilyy niin hyvin. Tämä on hyvä, sillä et tarvitse lisättyä sokeria pakastaessasi puolukkaa.

Vähän energiaa, paljon hyötyä!

Puolukkaa voit syödä huoletta, sillä se sisältää vain 49 kcal / 100 g. Suositushan oli se 100 g päivä, joten se ei nostata päivän kalorimäärää nimeksikään – ravinteikkuutta senkin edestä! Vähäisen energiamääränsä vuoksi se sopii ruokavalioon mutkatta, huoletta ja ilman tunnontuskia – myös ketoilijoille ja hiivankarkottajille.

Puolukkagraavattu siika
500 g siikafileetä
1 rkl karkeaa suolaa
1 tl sokeria
rouhittua valkopippuria myllystä
2 dl puolukkasurvosta

Katso resepti ja valmistusohje Kotilieden sivulta.

Syksyn supersmoothie
1 dl puolukkaa
1 dl marja-aroniaa
1 banaani
2 kotimaista omenaa
1-2 dl tuorepuristettu omenamehu
1-2 dl vettä / kauramaitoa / mantelimaitoa / kookoskermaa

Surauta samettiseksi tehosekoittimella. Nesteen määrään vaikuttaa se, haluatko juoda smoothien vai syödä lusikalla.

Jaa tämä artikkeli